Hoe verloopt de normale huidveroudering?
De huid begint vanaf het 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen. In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe.
Een verouderde huid is dun, kwetsbaar, slap (verlies van elasticiteit) en droog en vertoont rimpels en het typische 'sigarettenpapier' aspect: talloze kleine, ondiepe rimpeltjes die verdwijnen door de huid iets op te rekken.
Deze kenmerken zijn het gevolg van de volgende processen:
Door vermindering en verbrokkeling van de elastine vezels verliest de huid zijn elasticiteit. De verouderende huid vertoont dan rimpels en het typische 'sigarettenpapier' aspect: talloze kleine, ondiepe rimpeltjes die verdwijnen door de huid iets op te rekken. Als gevolg van de zwaartekracht gaat de huid hangen met plooien en een slappe huid in het gezicht als resultaat.
Naarmate we ouder worden, neemt ook de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid af en beginnen fijne rimpeltjes te ontstaan. Sommige van die rimpeltjes worden dieper door externe factoren, zoals blootstelling aan de zon, uw eetgewoonten, roken en de jarenlange spierbewegingen in uw gezicht veroorzaakt. Als we ouder worden, wordt onze huid droger en minder elastisch. De eerste tekenen van veroudering verschijnen.
Rimpels ontstaan bij het ouder worden en dan met name op die plaatsen in het gezicht waar de mimiek (aanspanning van de gezichtsspieren) het sterkste is. Botox blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Doordat de spiertjes niet samentrekken, blijft de huid glad en is de rimpel niet zichtbaar. Enkele maanden na de Botox behandeling herstelt de spieractiviteit wel weer volledig. Bij regelmatige behandeling met Botox blijft de stof wel langer actief.
Hoe verloopt de veroudering door expositie aan zonlicht (photo-ageing)?
Ultraviolet straling in het zonlicht brengt veel schade toe aan de huid.
Ultraviolet licht tast de kwaliteit van elastine vezels en het bindweefsel aan. Het licht breekt het elastine in vele kleine stukjes, net zoals een gewoon elastiekje dat na langdurig in de zon te hebben gelegen bros wordt en bij oprekken vrijwel direct breekt. Veelvuldige blootstelling aan zonlicht geeft dus versnelde afbraak van elastine in de huid en eerdere en meer uitgebreide rimpelvorming.
Is roken slecht voor de huid?
Een andere, zeer belangrijke oorzaak van huidveroudering is roken. Door roken kan elastine en bindweefsel worden afgebroken en eerder rimpelvorming ontstaan.
Hoe voorkóm ik rimpels?
Het ontstaan van rimpels hoort bij een normaal verouderende huid. De ultraviolette straling in zonlicht en zonnebanken versnelt het verouderingsproces, evenals roken. Goede zonbescherming in de zomer is dus van groot belang om de rimpelontwikkeling af te remmen. Stoppen met roken komt de kwaliteit van de huid eveneens ten goede.
Hoe kan de verouderende huid worden behandeld?
Veroudering is een natuurlijk proces en kan niet worden gestopt. De effecten van huidveroudering kunnen minder zichtbaar worden gemaakt door de uiterlijke kenmerken van huidveroudering aan te pakken. Dit kan gebeuren door o.a.:
Om de mimische rimpels, zoals fronsrimpels en kraaienpootjes aan te pakken kan botulinetoxine worden toegepast. De meest bekende merknamen hiervan zijn Botox en Azzalure. Het middel wordt met een fijn naaldje ingespoten. Het verlamt de kleine spieren die deze rimpels veroorzaken en blijft gedurende drie tot vier maanden werkzaam. Naarmate het vaker wordt toegepast blijft het effect langer aanhouden, vooral omdat de spiertjes (die natuurlijk al die tijd niet gebruikt worden) steeds slapper en dunner worden. Ook zonder botulinetoxine hebben deze 'ongetrainde' spieren dan moeite om rimpels in de huid te trekken. In bekwame handen een bijzonder veilige en effectieve behandeling. Geschikt voor: mimische rimpels, vooral op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen en bij de ogen (kraaienpootjes).
Wat is Botox?
Botox® is een merknaam voor de stof Botulinetoxine A, een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Dit eiwit wordt gebruikt in de medische wereld voor verschillende doeleinden. Zo wordt Botox al sinds 1973 gebruikt bij allerlei neurologische aandoeningen. Het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. Doordat de spiertjes niet samentrekken, blijft de huid glad en is de rimpel niet zichtbaar.
Wat doet botuline-toxine met de rimpels?
Rimpels ontstaan bij het ouder worden en dan met name op die plaatsen in het gezicht waar de mimiek (aanspannen van spiertjes in het gezicht) het sterkste is. Dit zijn vooral de fronsrimpels op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen en de "kraaienpootjes" aan weerszijde van de ogen.
Botox blokkeert de prikkeloverdracht ('aanspan-signaal') van zenuw naar spier, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen. Doordat de spiertjes niet samentrekken, blijft de huid glad en is de rimpel niet zichtbaar. Het effect houdt een aantal maanden aan, daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen te vervangen. Bij regelmatige behandeling met Botox blijft de stof wel langer actief.
Botox kan worden toegepast om rimpels te vervagen. Het is echter geen filler, wat eveneens kan worden gebruikt om rimpels te verminderen. Afhankelijk van de locatie van de rimpel in het gelaat die u wilt laten behandelen wordt Botox en/of een filler gebruikt. Dit zal tijdens het persoonlijk consult met u worden besproken.
Tijdens een eerste persoonlijk consult met de dermatoloog krijgt u alle gelegenheid om uw wensen en verwachtingen te uiten. De dermatoloog zal op basis van uw wensen en op basis van beoordeling van uw huid adviseren wat tot het beste resultaat zal leiden.
Misschien denkt u zelf aan een Botox behandeling, maar blijkt tijdens een eerste consult dat in uw geval een andere injectable of rimpelbehandeling tot een beter resultaat leidt. Indien wordt gekozen voor Botox, zal ook het aantal te behandelen zones worden bepaald.
Waarom rimpels behandelen met botuline-toxine?
Mensen die veel fronsen kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels uiteindelijk 'in de huid blijven staan': ook bij ontspannen gezichtsspieren blijven de rimpels aanwezig. De botuline-toxine behandeling helpt op deze manier ook rimpels te voorkomen.
Mensen die behandeld zijn met botuline-toxine vertellen vaak dat de behandelde huidgebieden ontspannen aanvoelt. Voor sommigen is dit gevoel alleen al voldoende om de behandeling telkens te laten herhalen.
Zijn er bijwerkingen?
De kleine injecties zorgen voor een kortdurende pijn door de prik. Soms wordt bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een kleine bloeduitstorting kan ontstaan.
Na de injectie is er een klein bultje zichtbaar (vergelijkbaar met een kleine muggenbult). Deze bult trekt snel weer weg.
Een mogelijke bijwerking is een tijdelijke uitschakeling van de spiertjes die het ooglid optillen. Een tijdelijk hangend ooglid is dan het gevolg; deze bijwerking is echter uitermate zeldzaam. Soms ontstaan tijdelijk hoofdpijnklachten na de behandeling. Botuline-toxine therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen.
Stap 1
De dermatoloog zal vragen of u enkele keren boos-fronsend en heel verbaasd wil kijken. Zo kan de dermatoloog zien in welke spiertjes de botuline-toxine moet worden toegediend.
Stap 2
Op deze plaatsen wordt op gelijkmatige afstanden een kleine hoeveelheid botuline-toxine oplossing met een fijn naaldje in de spiertjes onder de huid gespoten.
Het is vooral van belang dat de behandeling door een ervaren specialist (dermatoloog) wordt uitgevoerd.
Wat is hyaluronzuur?
Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Hyaluronzuur is een natuurlijke vorm van suiker en is van nature aanwezig in de huid. Het zorgt ervoor dat vocht in de huid als het ware wordt vastgehouden, zodat de huid er jong en glad uit ziet. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid af en beginnen fijne rimpeltjes te ontstaan.
Waar worden fillers voor gebruikt?
Hyaluronzuur kan in de gezichtshuid worden aangebracht om rimpels, plooien (en soms littekens) of delen van uw gezicht die u liever wat voller had gezien (bijvoorbeeld lippen of wangen) op te vullen. Ook worden ze gebruikt om bepaalde onderdelen van het gelaat, te accentueren, zoals de lippen of de jukbeenderen. Het effect duurt gemiddeld 3-9 maanden, afhankelijk van de soort en hoeveelheid hyaluronzuur die wordt gebruikt. Bij de Kliniek voor Cosmetische Dermatologie kunt u behandeld worden met verschillende fillers, afhankelijk van de lokatie die u wilt laten behandelen en uw wensen.
De behandeling met hyaluronzuur duurt meestal een kwartier tot een half uur en geeft direct resultaat. De Al vlak na de behandeling zult u merken dat uw gezichtscontouren voller en ronder geworden zijn, waardoor uw gezicht een zachtere en meer jeugdige uitstraling krijgt. De eerste dagen kan de huid wat gezwollen zijn. Blauwe verkleuringen komen soms enkele dagen voor als gevolg van het prikken. Deze verdwijnen snel spontaan. Vermijdt blootstelling aan de sauna, zon of zonnebank gedurende tenminste een week. Het effect is meteen na de behandeling zichtbaar! Gemiddeld heeft u zes tot twaalf maanden plezier van de behandeling met hyaluronzuur, welke probleemloos kan worden herhaald.
In de Kliniek voor Cosmetische Dermatologie wordt de filler "Juvéderm" gebruikt. Het is een betrouwbare, veilige filler en wordt door miljoenen mensen op de wereld gebruikt. Om een mooi en natuurlijk resultaat te krijgen is er voor de verschillende toepassingsgebieden een aparte samenstelling. De vier verschillende soorten Juvéderm die in de Kliniek voor Cosmetische Dermatologie worden gebruikt, verschillen wat betreft de grootte en vorm van de partikels waaruit de hyaluronzuur-gel is opgebouwd, van klein naar groot.
De verschillende soorten Juvéderm zijn geschikt voor de verbetering van de huid en de fijne en grove lijntjes in het gezicht. Juvéderm is ook uitermate geschikt voor het verbeteren van de lipcontouren. en het vergroten van het lipvolume. Met meer dan 16 miljoen anti-rimpelbehandelingen — een aantal dat dagelijks blijft toenemen—is Juvéderm het meest gebruikte gamma rimpelvullers speciaal ontwikkeld voor het gezicht. Bestrijd de tekens van het ouder worden en benadruk uw natuurlijke schoonheid op een subtiele wijze. Juvéderm® helpt u bij het verkrijgen van een authentieke look waar u gelukkig mee zult zijn.
Afhankelijk van de plaats en uitgebreidheid van de behandeling, kunt u in samenspraak met uw dermatoloog kiezen het te behandelen gebied eventueel te verdoven middels een crème of verdovingsvloeistof. Dit is meestal niet nodig omdat Juvéderm fillers 0,3% lidocaïne bevatten, een stof met een pijnstillende werking waardoor men minder merkt van de injectie en een zo comfortabel mogelijke ervaring heeft.
In het gezicht kan Juvéderm worden toegepast op de volgende locaties:
Bovenste deel gezicht:
1. Voorhoofd rimpels
2. Fronslijnen (glabellaire rimpels)
3. Wenkbrauw
Middelste deel van het gezicht:
4. Kraaienpootjes (periorbitale rhytiden)
5. Vermoeide ogen
6. Neus
7. Volume geven aan de wangen
Onderste deel gezicht
8. Neus-Lippenplooi
9. Rookrimpels (periorale rhytiden)
10. Lipcontour
11. Lachrimpels
12. Afhangende mondhoeken/Marionetlijnen
13. Lipvergroting
14. Volume geven aan de kin
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?
Er zijn bij het gebruik van fillers verschillende bijwerkingen beschreven waarvan de meesten betrekkelijk zeldzaam zijn. Vlak na de injecties kan de huid rood en wat gevoelig zijn. Ook kan de huid (tijdelijk) wat gezwollen zijn. Sommige mensen ervaren tijdelijk enige gevoeligheid, zwelling of blauwe plekken rond de injectieplaatsen.
Een deel van de mogelijke bijwerkingen is afhankelijk van het product zelf. Bij de Kliniek voor Cosmetische Dermatologie worden alleen veilige, volledig afbreekbare, kwalitatief hoogstaande produkten gebruikt. Een ander deel is afhankelijk van de kennis en kunde van de behandelend arts. Bij de Kliniek voor Cosmetische Dermatologie wordt u altijd behandeld door een ervaren Dermatoloog (huidarts), specialist op het gebied van huid en de behandeling hiervan.
De dermatoloog zal u adviseren over de nazorg.